Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te smakowite tortille z kurczakiem to idealna propozycja na ciekawy obiad, ciepłą kolację lub przekąską na przybycie gości. Soczyste paski z kurczaka, otulone gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem komosy ryżowej, czerwonej fasoli i papryki, zawinięte w miękką tortillę to świetna przekąska na ciepło i zimno. Świeża kolendra i domowa salsa z nutką limonki dodaje świeżości i orzeźwiającego akcentu.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5052
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13601
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5885
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7679
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5052
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13601
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5885
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7679
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Następnie oprósz solą, czarnym pieprzem i słodką papryką, po czym usmaż na oliwie lub neutralnym w smaku oleju. Odłóż kurczaka na talerz. Komosę ryżową przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, po czym przerzuć na patelnię z 1-2 łyżkami oleju i przesmażaj przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie zalej ok. 100 ml wody lub bulionu, przykryj pokrywką i gotuj, aż komosa wchłonie cały płyn, następnie odłóż ją na talerz. Na patelnię wsyp kmin rzymski i potrzymaj (mieszając), aż zacznie pachnieć. Wlej łyżkę oliwy, dorzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę i czosnek, przesmażaj, aż zaczną błyszczeć. Następnie dosyp słodką i ostrą paprykę, oregano, dorzuć pokrojoną w paski paprykę, a na koniec pomidory i odrobinę cukru. Przemieszaj zawartość patelni drewnianą łyżką i przesmażaj ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj komosę i odsączoną z zalewy fasolę z puszki. W razie potrzeby dodaj więcej soli, czarnego pieprzu lub cukru.
Na drewnianej desce lub talerzu rozkładaj tortille. Możesz użyć pszennej lub kukurydzianej, choć sprawdzą się także klasyczne naleśniki. Wyłóż porcję sosu (rozprowadź), kawałki kurczaka oraz gałązki świeżej kolendry i ciasno zwiń tortille. Układaj tortille w naczyniu żaroodpornym i na każdej z nich ułóż plasterek żółtego sera. Wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 170°C i podpiekaj ok. 15 minut, aż ser się ładnie zapiecze.
W tym czasie przygotuj salsę. Pomidory pokrój w równą, drobną kostkę, a cebulkę w piórka, półplasterki lub tez kostkę. Polej sokiem z limonki i wymieszaj. Możesz dorzucić odrobinę mielonej chili lub pokroić kawałek surowej, ostrej papryczki dla nadania salsie pikanterii. Nie dodawaj do salsy soli, ponieważ warzywa puszczą dużo soku.
Gotowe tortille z kurczakiem wykładaj na talerze, połóż na nie (albo obok) porcję salsy i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj na ciepło lub na zimno.