Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszankę tą robimy w naszej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Jest przepisem mojego dziadka, którego wyroby były bardzo smaczne, a smak ich pamiętam do dzisiaj.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 743
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1022
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2048
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 743
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1022
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2048
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: Sól warzona niejodowana 18 g Pieprz naturalny mielony 5 g Majeranek 6 g Ziele angielskie mielone 1 g Goździki mielone 0,2 g Gałka muszkatołowa miel. 0,8 g
Składniki na kaszankę czyścimy, myjemy i parzymy w temperaturze 90°C aż będą półmiękkie.
Gotujemy nerki i płucka osobno. Nerki obgotowujemy 3 razy zmieniając wodę. Płucka po ugotowaniu pozbawiamy twardawych części, nerki przekrawamy w połowie i również wycinamy twardawe części.
Następnie wszystko mielimy na sitku 8 mm, a skórki na sitku 3 mm. Wątrobę surową kroimy w kostkę 0,5 x 0,5 mm. Dodajemy przyprawy mieszając, następnie kaszę, a na koniec krew. Wszystko powinno być dobrze wymieszane. Na koniec próbujemy, dosmaczamy jeżeli jest taka potrzeba.
Nadziewamy w kiełbaśnice i parzymy w temp. 75°C do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 68°C. Chłodzimy w zimnej wodzie , a następnie wieszamy na kije do całkowitego wystudzenia.