Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszankę tą robimy w naszej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Jest przepisem mojego dziadka, którego wyroby były bardzo smaczne, a smak ich pamiętam do dzisiaj.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1107
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14715
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1107
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14715
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: Sól warzona niejodowana 18 g Pieprz naturalny mielony 5 g Majeranek 6 g Ziele angielskie mielone 1 g Goździki mielone 0,2 g Gałka muszkatołowa miel. 0,8 g
Składniki na kaszankę czyścimy, myjemy i parzymy w temperaturze 90°C aż będą półmiękkie.
Gotujemy nerki i płucka osobno. Nerki obgotowujemy 3 razy zmieniając wodę. Płucka po ugotowaniu pozbawiamy twardawych części, nerki przekrawamy w połowie i również wycinamy twardawe części.
Następnie wszystko mielimy na sitku 8 mm, a skórki na sitku 3 mm. Wątrobę surową kroimy w kostkę 0,5 x 0,5 mm. Dodajemy przyprawy mieszając, następnie kaszę, a na koniec krew. Wszystko powinno być dobrze wymieszane. Na koniec próbujemy, dosmaczamy jeżeli jest taka potrzeba.
Nadziewamy w kiełbaśnice i parzymy w temp. 75°C do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 68°C. Chłodzimy w zimnej wodzie , a następnie wieszamy na kije do całkowitego wystudzenia.