Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z farszem cebulowym z dodatkiem tymianku.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 785
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 785
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Składniki
Farsz: Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i tymianek*. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy do ostygnięcia. * można dodać całe gałązki tymianku i po smażeniu je wyciągnąć, lub (i ja wolę tą wersję) smażyć z samymi listkami tymianku. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (pojemnik z ciastem najlepiej przykryć bawełnianą ściereczką). Odrywamy kawałki ciasta i na papierze do pieczenia układamy bułeczki. Najlepiej robić to rękami zwilżonymi wodą. Ważne, aby bułeczki miały wyższe boki - farsz nie będzie wypadał. Zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Na bułeczki nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 16-18 minut - powinny się zarumienić. Opcjonalnie, przed nałożeniem cebuli można posmarować bułeczki sosem lub koncentratem pomidorowym. Najlepsze są świeżo po upieczeniu.