Do góry

Przekąski Przepis na:

Utopence

Utopence

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 2671

Przepis Ewy Wachowicz z 397 odcinka programu Ewa gotuje.

Składniki

  • kilkanaście serdelków, np. z indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zalewa: 3 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki octu jabłkowego lub z białego wina
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Utopence

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami. Zdjąć z ognia i przestudzić.

  2. Serdelki naciąć wzdłuż lub nakłuć widelcem. Umieścić w słoiku. Dołożyć trochę czosnku, pokrojonej cebuli i papryki.

  3. Zalać marynatą. Słoik zakręcić, dobrze wystudzić i wstawić do lodówki. Utopence będą gotowe po 3-4 dniach, ale można je przechowywać nawet przez 2 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń