Do góry

Przekąski Przepis na:

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4349

Dodano:

Odsłon: 3545

Dobre na przekąskę, dobre np. do ryby czy mięsa z grilla, dobre jako "przegryzka" do wina czy piwa - smakują szczególnie latem. I są zdrowe!

Składniki

  • bakłażan - dość duży
  • cukinia - również duża
  • pomidory - duże i mięsiste - 4 szt.
  • czosnek - 4 duże główki
  • sos tzatziki
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek i kilka kropel soku z cytryny
  • pomidorki koktajlowe - do dekoracji
  • dowolne inne warzywa - np. papryka, - co kto lubi
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry, posyp obficie solą i odłóż na sitka, aby puścił gorzki sok.
    Po ok. 30-40 minutach opłucz pod bieżącą wodą, osusz dokładnie papierem kuchennym.

  2. Cukinię pokrój w skośne, centymetrowe plastry, pomidory przekrój na połówki, z całych główek czosnku odkrój spód - ok. 0,5 cm. Warzywa włóż do miski, skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i obficie posmaruj oliwą. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.

  3. Piecz na grillu - bakłażana i cukinię ok. 2-3 minuty z każdej strony, pomidory - przecięciem do góry ok. 8 -10 minut, następnie obróć i dopiecz jeszcze 5 minut. Czosnek - połóż na gorącym grillu przecięciem do dołu na ok. 12 - 15 minut, aż będzie miękki.
    Warzywa podawaj posypane kiełkami i udekorowane pomidorkami koktajlowymi w towarzystwie sosu tzatziki.
    Idealne do np. pstrąga z masłem czosnkowo - ziołowym (patrz inne moje przepisy)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 18 lipca 2013 Oj właśnie ,to jest to strzał w dyszke ,uwielbiamy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń