Pyszna krucha wędlina, bardzo delikatna a dobrze się kroi. Aromatyczna i lekka. U mnie zawsze się sprawdza na świątecznym czy imprezowym stole i szybko dokrawam kolejne porcje.
Wędlina na Święta - filet z indyka w marynacie majonezowej
Składniki
Na 1 kg mięsa:
- sól peklowa
- 2 duże łyżki majonezu
- 1,5 łyżki majeranku
- łyżka kolendry
- kilka ziarenek jałowca
- 4 duże ząbki czosnku
- duża łyżka soli
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych
- łyżeczka rozmarynu
- woda (ok. 2 l)
Składniki
Na 1 kg mięsa:
- sól peklowa
- 2 duże łyżki majonezu
- 1,5 łyżki majeranku
- łyżka kolendry
- kilka ziarenek jałowca
- 4 duże ząbki czosnku
- duża łyżka soli
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych
- łyżeczka rozmarynu
- woda (ok. 2 l)

Etapy przygotowania
Filet z indyka natrzeć solidnie solą peklową zostawić na całą noc w lodówce. Założyć siatkę na mięso. Z podanych składników(poza solą peklową) zagotować marynatę. Filet włożyć do gotującej marynaty i gotować 30 min. Odstawić w marynacie do następnego dnia. Następnie powtórzyć czynność, czyli: wyjąc mięso, zagotować marynatę i ponownie włożyć mięso do gotującej się marynaty i gotować 30 min. Pozostawić do ostudzenia w marynacie.

Wyjąc z ostudzonej marynaty i gotowe:) Smacznego:)

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1357

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12388

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1357

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12388

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534



Składniki
- sól peklowa
- 2 duże łyżki majonezu
- 1,5 łyżki majeranku
- łyżka kolendry
- kilka ziarenek jałowca
- 4 duże ząbki czosnku
- duża łyżka soli
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych
- łyżeczka rozmarynu
- woda (ok. 2 l)
Filet z indyka natrzeć solidnie solą peklową zostawić na całą noc w lodówce. Założyć siatkę na mięso. Z podanych składników(poza solą peklową) zagotować marynatę. Filet włożyć do gotującej marynaty i gotować 30 min. Odstawić w marynacie do następnego dnia. Następnie powtórzyć czynność, czyli: wyjąc mięso, zagotować marynatę i ponownie włożyć mięso do gotującej się marynaty i gotować 30 min. Pozostawić do ostudzenia w marynacie.
Wyjąc z ostudzonej marynaty i gotowe:) Smacznego:)