Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przyrządzona słonina to prawdziwy rarytas! Pokrojona w cieniutkie plasterki, podana z domowym chlebem, z dodatkiem cebuli czy ogórka kiszonego lub musztardą to uczta dla podniebienia. Pamiętać należy, aby to była dobrej jakości słonina, gruba i przede wszystkim bez włókien, które powodują, że nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, a tylko do wytopienia na smalec.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21590
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21590
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Słoninę podzielić na 6 kawałków. Na dno głębokiego rondla lub kamiennego naczynia wysypać warstwę soli, na niej ułożyć 3 kawałki słoniny, zasypać warstwą soli do przykrycia, ułożyć kolejne kawałki słoniny i zasypać szczelnie solą, odstawić pod przykryciem na dwa tygodnie w chłodne miejsce. Po tym czasie dokładnie ściągnąć z każdego kawałka słoniny sól i opłukać pod letnią bieżącą wodą. Każdy kawałek osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Obie papryki w równych proporcjach wymieszać i dokładnie obtoczyć z każdej strony dwa kawałki słoniny. W kolejne dwa wetrzeć dokładnie czosnek. Pozostałe zostawić bez przypraw. Wędzić w temperaturze 45°-50°C przez 3 godziny, najlepiej w towarzystwie różnych mięs czy kiełbas.
Znakomicie smakuje zarówno na ciepło zaraz po wędzeniu, jak i schłodzona. Zapakowana próżniowo może leżakować bardzo długo i nabiera wtedy coraz lepszego smaku.