Do góry

Przekąski Przepis na:

Wielkanocna sałatka z szynką i jajem

Wielkanocna sałatka z szynką i jajem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1359

Dodano:

Odsłon: 1812

Wiosenne jajka na stole wielkanocnym podane z szynką i warzywami.

Składniki

  • 6 jaj
  • 6 plastrów szynki gotowanej
  • 1 mała puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 10 oliwek czarnych
  • 2 cebule czerwone
  • 1 doniczka mix sałaty
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 słoiczek marynowane koreczki /pieczarki, marchewka i korniszon/
  • 1 kawałek ogórka zielonego
  • Rzeżucha do dekoracji
  • sól
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja gotuję na twardo w osolonej wodzie. Studzę, obieram i kroję na połówki. Sałatę myję, osuszam i układam liście na talerzach. Dodaję połówki jajek, koreczki z pieczarek marchewki i korniszona, układam plastry zielonego ogórka. Cebulę czerwoną obieram i nożykiem małym robię nacięcia w kształcie litery v. Wycinam w ten sposób kwiatki. Powstaną dwie połówki z każdej cebuli, które potem rozdzielam kolejne warstwy cebuli. Do każdego kwiatka wkładam czarną oliwę i układam na sałatce. Majonez przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję jajka, posypuję rzeżuchą. Układam połówki pomidorków koktajlowych, i dodaję fasolę czerwoną którą wcześniej przepłukałam na sitku. Plastry szynki zwijam w ruloniki i dodaję do sałatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kate85 13 marca 2018 Piękne! Tak cudny półmisek zachwyci wszystkich przy stole :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 marca 2018 Uroczo się prezentuje, tak wiosennie i pewnie równie dobrze smakuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń