Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w połączeniu z kremem chrzanowym i jajkiem kolorowym, ogórkiem kiszonym i pieprzem zielonym, smakuje niebanalnie i takie babeczki z pewnością wyglądają oryginalnie. Jeśli babeczki wcześniej upieczemy, to mini przystawkę w wersji świątecznej szybko przygotujemy. Przepis na jajka we wcześniejszym poście.
rondelek, słoik, małe foremki na babeczki, ewentualnie mikser
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10972
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4877
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1008
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9445
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1407
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10972
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4877
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1008
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9445
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1407
Składniki
Ciasto: Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtko i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody. Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Formułujemy kulę. Jeśli mamy twarde, zimne ciasto można od razu cienko rozwałkować. Foremki natłuszczamy. Rada: ciasto można owinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na ok. 30 min. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą literatki (szerszej od średnicy foremek) wycinamy krążki. Wykładamy nim foremki, dociskamy, a wystające ciasto odkrawamy. Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min, pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Takie babeczki możemy przygotować wcześniej, nawet kilka dni. Rada: najlepiej mieć dużą ilość foremek, czas przygotowania nam się zmniejszy, w trakcie jednych pieczenia, przygotowujemy kolejną partię. Nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Przepis na jajka różowe: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-przepiorcze-na-rozowo,1959402,undefined-35.html Rada: żeby uzyskać jaśniejszą otoczkę, jajka w zalewie trzymamy o połowę krócej.
Babeczki: Przestudzone ciasto wypełniamy kremem chrzanowym, dodajemy połówki jajek, pokrojony w kostkę ogórek, pieprz marynowany i ozdabiamy koperkiem. Rada: babeczki najlepiej przygotowywać na świeżo, partiami, chrzan powinien być mocno schłodzony.