Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w połączeniu z kremem chrzanowym i jajkiem kolorowym, ogórkiem kiszonym i pieprzem zielonym, smakuje niebanalnie i takie babeczki z pewnością wyglądają oryginalnie. Jeśli babeczki wcześniej upieczemy, to mini przystawkę w wersji świątecznej szybko przygotujemy. Przepis na jajka we wcześniejszym poście.
rondelek, słoik, małe foremki na babeczki, ewentualnie mikser
Polecam.
Odsłon: 196
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Polecam.
Odsłon: 196
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Składniki
Ciasto: Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtko i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody. Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Formułujemy kulę. Jeśli mamy twarde, zimne ciasto można od razu cienko rozwałkować. Foremki natłuszczamy. Rada: ciasto można owinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na ok. 30 min. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą literatki (szerszej od średnicy foremek) wycinamy krążki. Wykładamy nim foremki, dociskamy, a wystające ciasto odkrawamy. Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min, pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Takie babeczki możemy przygotować wcześniej, nawet kilka dni. Rada: najlepiej mieć dużą ilość foremek, czas przygotowania nam się zmniejszy, w trakcie jednych pieczenia, przygotowujemy kolejną partię. Nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Przepis na jajka różowe: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-przepiorcze-na-rozowo,1959402,undefined-35.html Rada: żeby uzyskać jaśniejszą otoczkę, jajka w zalewie trzymamy o połowę krócej.
Babeczki: Przestudzone ciasto wypełniamy kremem chrzanowym, dodajemy połówki jajek, pokrojony w kostkę ogórek, pieprz marynowany i ozdabiamy koperkiem. Rada: babeczki najlepiej przygotowywać na świeżo, partiami, chrzan powinien być mocno schłodzony.