Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane tuńczykiem to nie tylko propozycja na świąteczne wielkanocne śniadanie. Sprawdzi się także na co dzień. Wystarczy kilka składników, aby przygotować tę przekąskę dla swoich gości i rodziny.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 109
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2170
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 109
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2170
Składniki
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (czyli około 8-9 minut od momentu zagotowania sie wody), a następnie obierz ze skorupek. Przekrój każde z nich na pół. Starannie pozbądź się żółtek i odłóż je do osobnej miski.
Pokrój ogórki świeże obrane ze skórki na drobne kostki. To samo zrób z cebulą. Jeśli chcesz, możesz je zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pamiętaj, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Przygotuj składniki na masę do nadziewania. Do przygotowanych wcześniej żółtek dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka. Rozgnieć widelcem całość tworząc jednolitą pastę. Dodaj ogórki i cebulę.
Dopraw całość majonezem i musztardą. Jeśli chcesz stworzyć jednolitą pastę, którą później możesz przepuścić przez rękaw, aby udekorować ugotowane jajka fantazyjnymi wzorami, umieść składniki na pastę w wysokim naczyniu. Blenduj chwilę. Masa powinna być gęsta.
Na koniec dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj. Wypełnij ugotowane jajka przygotowaną pastą. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, zrobisz to z pomocą łyżki. Udekoruj świeżym koperkiem.