Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Menu wielkanocnego śniadania najczęściej obejmuje jajka i wędliny. Jeśli znudziły ci się faszerowane jajka z zielonym groszkiem, a krojenie wędlin w plasterki wydaje ci się banalnym sposobem na ich podanie, zainspiruj się poniższym przepisem. Wielkanocne roladki z szynki z pastą jajeczną to klasyczne smaki w zupełnie nowej odsłonie.
Składniki
Jajka w temperaturze pokojowej włóż do rondelka i zalej letnią wodą. Zagotuj. Gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Ostudź jajka i obierz ze skórek. Rozgnieć widelcem.
Połącz jajka z parmezanem. Dodaj majonez, jogurt, musztardę i posiekany szczypiorek. Wymieszaj na jednolitą pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przytnij plastry szynki tak, by nadać im kształt prostokątów. Okrojone kawałki wędliny możesz pokroić drobno i dodać do pasty jajecznej lub wykorzystać do innych celów.
Podziel pastę jajeczną na trzy równe porcje. Owiń każdą porcję szynką tak, by powstała roladka. Posiekaj drobno koperek. Przyłóż do niego obie końcówki każdej roladki – tak, by koperek przykleił się do pasty jajecznej. Gotowe roladki ułóż na półmisku.