Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocny galert to tematyczne, niezwykle efektowne wydanie zimnych nóżek. Do ich przygotowania możesz użyć dowolnych składników – ważne, by były kolorowe i oczywiście smaczne! W poniższym przepisie nie ma dokładnych ilości składników na galert – dostosuj je do ilości jajek, jaką chcesz zaserwować. Na każde potrzebujesz około 40 ml wywaru z żelatyną.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 469
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 188
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 905
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 356
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 469
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 146
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 188
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 905
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 356
Składniki
Włóż do garnka z zimną wodą mięso, obrane warzywa korzeniowe, kawałek pora, opaloną nad palnikiem cebulę oraz listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadź wodę do wrzenia (możesz usunąć tzw. szumowiny). Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 40 minut). Pod koniec gotowania dopraw wywar solą.
Z użyciem ostrego narzędzia (np. czubka noża) ostrożnie zrób u podstawy jajek (od szerszej strony) otwory o średnicy około 1 cm. Wylej przez nie białka i żółtka (użyj do innych celów). Skorupki ostrożnie sparz wrzątkiem, a następnie delikatnie usuń z nich (np. z pomocą małej łyżeczki) ścięte błonki.
Przecedź wywar przez gazę, by stał się klarowny. Do gorącego wywaru dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Mięso z wywaru oddziel od kości i drobno pokrój. Pokrój też w kostkę marchewkę. Odcedź groszek z zalewy.
Ułóż skorupki w stabilnej pozycji (np. w wytłoczce od jajek), otworami do góry. Każdą napełnij kawałkami mięsa, marchewki i zielonym groszkiem – mniej więcej do 2/3 wysokości skorupki. Zalej do pełna wywarem z żelatyną. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Gdy jajka stężeją, ostrożnie zdejmij z nich skorupki. Podawaj na półmisku udekorowanym świeżą natką pietruszki.