Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny przepis na tartę ze szpinakiem z Regionu Emilia-Romania, która była odpowiednikiem pizzy. Można ją podawać jako przystawkę lub na kolację.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1218
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1218
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Ciasto: Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, wlej oliwę i ciepłą wodę, ciasto wyrób ręką do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Uformuj kulę, przykryj folią przezroczystą. Zostaw w lodówce, żeby wypoczęło, przez przynajmniej 30 min.
Farsz: Umyj liście szpinaku, odrzuć łodyżki, dokładnie osusz. Białe części szczypiorku pokrój w krążki. Wędzony boczek pokrój w bardzo drobną kostkę lub po prostu rozdrobnij w malakserze.
Zrumień na oliwie ząbek czosnku, dodaj cebulkę i boczek, smaż na małym ogniu aż boczek się roztopi, a cebula lekko zrumieni. Wyrzuć ząbek czosnku, na patelnię wrzuć szpinak i duś przez ok 7 minut. Przełóż szpinak do miski i zostaw do ostygnięcia. Do zimnego szpinaku dodaj ser, jajko i bułkę tartą,i sól, dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że parmezan jest dość słony, więc może będziesz chciał zmniejszyć ilość soli.
Wyjmij ciasto z lodówki. Na desce podsypanej mąką rozwałkuj ok. 350g ciasta na placek o średnicy36 cm. Rozłóż ciasto na dnie formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem. Na cieście rozsmaruj farsz ze szpinaku.
Przykryj płatem ciasta o średnicy 32cm, dociśnij i sklej palcami brzegi ciasta. Wierzch erbazzone ponakłuwaj widelcem i posmaruj olejem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 min w temp180 stopni z termoobiegiem.