Do góry

Przekąski Przepis na:

Włoska tarta ze szpinakiem - Erbazzone

Włoska tarta ze szpinakiem - Erbazzone

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 168

Dodano:

Odsłon: 3460

Oryginalny przepis na tartę ze szpinakiem z Regionu Emilia-Romania, która była odpowiednikiem pizzy. Można ją podawać jako przystawkę lub na kolację.

Składniki

  • tortownica o średnicy 32 cm
  • 0,5 - 0,7kg świeżego szpinaku
  • 80 g boczku wędzonego
  • 80 g parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • Łyżka oliwy lub oleju
  • Ząbek czosnku
  • 3 białe części dymki lub mała cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 400 g mąki typu 00 lub po prostu takiej na pizzę. Nada się również inna.
  • 8g soli
  • 30g oliwy
  • 200 g ciepłej, nie gorącej wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Włoska tarta ze szpinakiem - Erbazzone

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, wlej oliwę i ciepłą wodę, ciasto wyrób ręką do momentu aż będzie gładkie i miękkie.

    Uformuj kulę, przykryj folią przezroczystą. Zostaw w lodówce, żeby wypoczęło, przez przynajmniej 30 min.

  2. Farsz:

    Umyj liście szpinaku, odrzuć łodyżki, dokładnie osusz. Białe części szczypiorku pokrój w krążki. Wędzony boczek pokrój w bardzo drobną kostkę lub po prostu rozdrobnij w malakserze.

  3. Zrumień na oliwie ząbek czosnku, dodaj cebulkę i boczek, smaż na małym ogniu aż boczek się roztopi, a cebula lekko zrumieni. Wyrzuć ząbek czosnku, na patelnię wrzuć szpinak i duś przez ok 7 minut.

    Przełóż szpinak do miski i zostaw do ostygnięcia.

    Do zimnego szpinaku dodaj ser, jajko i bułkę tartą,i sól, dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że parmezan jest dość słony, więc może będziesz chciał zmniejszyć ilość soli.

  4. Wyjmij ciasto z lodówki. Na desce podsypanej mąką rozwałkuj ok. 350g ciasta na placek o średnicy36 cm.

    Rozłóż ciasto na dnie formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem.

    Na cieście rozsmaruj farsz ze szpinaku.

  5. Przykryj płatem ciasta o średnicy 32cm, dociśnij i sklej palcami brzegi ciasta. Wierzch erbazzone ponakłuwaj widelcem i posmaruj olejem.

  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 min w temp180 stopni z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń