Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrapy to sprawdzony pomysł na szybką przekąskę. Można przygotować je na imprezę lub zabrać do pracy lub w drogę. Są uwielbiane przez wszystkich, a ich wyjątkowość leży w prostocie: dobrze doprawiony kurczak z warzywami i pysznym sosem owinięte cienkim plackiem. Koniecznie spróbuj!
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15206
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 79
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15206
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 79
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszaj w osobnej miseczce. Następnie dobrze wysmaruj marynatą kurczaka i wstaw go do lodówki na godzinę.
Przygotuj guacamole. Obierz awokado i pokrój je w drobną kostkę. Przełóż warzywo do miski i skrop sokiem z cytryny. Rozgnieć całość widelcem na jednolitą masę. Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Cebulę posiekaj na bardzo drobną kostkę i przełóż do miski. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kminkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj całość, a na koniec dodaj poszatkowaną natkę kolendry. Wstaw gotowe guacamole do lodówki, aż nie będzie potrzebne.
Kurczaka usmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Przestudź do nieci i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa umyj. Sałatę podziel na liście, pomidora i ogórka pokrój w kostkę. Każdą tortillę podgrzewaj na suchej i czystej patelni przez ok. 10 sekund z każdej strony. Powinna być miękka i elastyczna.
Na gorącym placku rozsmaruj odrobinę guacamole. Następnie połóż dwa listki sałaty, 2 łyżki kurczaka i po łyżce pomidorów i ogórka. Całość zwiń bardzo ciasno jak krokieta. Zwiniętego wrapa połóż na 5-10 sekund na rozgrzanej patelni – najpierw łączeniem w dół, by tortilla się skleiła. Następnie przypiecz z drugiej strony, jedynie do lekkiego zrumienienia. Każdego wrapa podziel na pół, ciągnąć nóż nieco pod kątem. Podawaj na ciepło.