Do góry

Przekąski Przepis na:

Wszechstronna pasta buraczana

Wszechstronna  pasta  buraczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5293

Dodano:

Odsłon: 556

Pasta z buraków smakuje nie tylko jako smarowidlo do chrupiacego pieczywa, ale mozna ja równiez wykorzystac jako dip do warzyw, z plackami ziemniaczanymi lub z cukinii, z pieczonymi ziemniakami lub z makaronem jako pesto. Jest skladnikiem knedli buraczanych z sosem gruszkowo-serowym (gorgonzola). Inna mozliwoscia byloby dodanie jej do salatki ze sledzi. We wszystkich postaciach jest smaczna, zdrowa i szybka (max. 5 min)

Składniki

  • 100 g pestek słonecznika
  • 150 g surowych buraków
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka chrzanu lub musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • sok z 1 cytryny lub limetki
  • 1 dymka ( tylko cebulka)
  • 3 gałązki pietruszki
  • sól morska
  • czarny pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Namoczyc pestki slonecznika w wodzie przez co najmniej 3 godziny lub przez noc.
    Obrac buraki i pokroic na male kawalki, posiekac dymke.
    Wszystko zblendowac z olejami, chrzanem. miodem, sokiem z limonki i pietruszka.
    Doprawic do smaku sola i pieprzem.

  2. W zamknietym sloiczku mozna ja przechowywac w lodówce do 3 dni.

  3. Pasta smakuje nie tylko jako smarowidlo do chrupiacego pieczywa, ale mozna ja równiez wykorzystac jako dip do warzyw, z plackami ziemniaczanymi lub z cukinii, z pieczonymi ziemniakami lub z makaronem jako pesto. Jest skladnikiem knedli buraczanych z sosem gruszkowo-serowym (gorgonzola). Inna mozliwoscia byloby dodanie jej do salatki ze sledzi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń