Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawne drożdżówki ze szpinakiem

Przepis dnia 2020-09-02
Wytrawne drożdżówki ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 221

Takie bułeczki ostatnio wymodziłam. Nie wiedziałam co zrobić na kolację i powstały, takie zawijane bułki. Często robię takie zawijaski na słodko, pomyślałam, ze wytrawne też mogą być fajne. Miałam rację, wyszło super. Zrobiłam ze szpinakiem, ale nadzienie może tu być dowolne. Kto, co lubi. Bułki zostają u mnie na stałe, więc na pewno jeszcze Wam podrzucę pomysły na inne nadzienia. Tym czasem, zostawię Wam przepis na te, ze szpinakiem. Na szybko, możecie na cieście ułożyć plastry sera i szynki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g. ciepłej wody
  • 130 g. ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g. drożdży
  • 500 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
  • Nadzienie:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g.)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g. sera feta
  • sól, pieprz
  • 1 kulka mozzarelli (125 g.)
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Wytrawne drożdżówki ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Do miski wlać wodę i mleko. Dodać cukier i drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić mikserem z hakami, robotem lub ręcznie.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczka i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie, przygotować farsz.
    Mrożony szpinak przełożyć na patelnię. Smażyć, aż się rozmrozi. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem.
    Smażyć, do odparowania wody.
    Zostawić do przestudzenia.
    kiedy wystygnie, wkruszyć ser feta. Wymieszać.

  3. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę, podsypaną mąką.Podzielić na dwie części.
    Każdą część rozwałkować na prostokąt. Na wierzch wyłożyć po połowie farszu. Na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli (można pominąć) i zawinąć w roladę.

  4. Następnie pokroić w szersze plastry.
    Tak przygotowane bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 15 minut do napuszenia

  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
    30-35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń