Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawny keks z dodatkami

Wytrawny keks z dodatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 2012

Dodano:

Odsłon: 19111

Dziś postanowiliśmy przygotować wytrawne ciasto – keks do którego można dodać ulubione dodatki, my zdecydowaliśmy się na: pieczarki, cebulę, oliwki, ser i orzechy. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i sycące. Idealne jako przekąska oraz samodzielne danie. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto: 500 gramów mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 200 mililitrów mleka
  • 150 mililitrów oliwy
  • 100 mililitrów jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Dodatki: 500 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 gramów sera cheddar
  • 120 gramów szynki konserwowej
  • 40 gramów orzechów włoskich
  • 150 gramów czarnych oliwek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wytrawny keks z dodatkami

Przygotowanie

  1. • Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z dwoma łyżkami masła przez kilka minut
    • Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
    • Oliwki kroimy na cztery części
    • Orzechy siekamy
    • Szynkę kroimy w kostkę
    • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy
    • Jajka ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny oraz oliwę, całość mieszamy

  2. • Do masy dodajemy mąkę i mieszamy na niskich obrotach miksera
    • Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki: pieczarki, cebulę, oliwki, orzechy, ser całość mieszamy szpatułką
    • Tak przygotowane ciasto przelewamy do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia (wymiar 26x12cm) na wierzchu układamy połówki orzechów włoskich
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra i dół przez 55 minut (bez termoobiegu)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń