Do góry

Przekąski Przepis na:

zakręcone drożdżówki

zakręcone drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1406

Dodano:

Odsłon: 1713

zapraszam do siebie na bloga :)

Składniki

  • 650 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 100g cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • 2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • dodatkowo : 50g rozpuszczonej margaryny - przestudzonej
  • 2 tabliczki posiekanej, mlecznej czekolady
  • posiekane rodzynki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zakręcone drożdżówki

Przygotowanie

  1. Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.

  2. W garnuszku rozpuszczamy margarynę z pozostałym mlekiem i cukrem.

  3. Do dużej miski przesiewamy mąką wraz ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, rozpuszczone drożdże i rozpuszczoną margarynę z mlekiem i cukrem. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).

  4. Po tym czasie odrywamy spory kawałek ciasta i wykładamy go na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy je na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczoną margaryna, posypujemy posiekaną czekoladą i rodzynkami. Całość zwijamy ciasno w roladę i tniemy na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Przekładamy je na blaszkę, pamiętając aby zostawić od siebie dość spore odstępy. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na jakieś 20-30min. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku przez ok 15-20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń