Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Yum Yums czyli pączki zakręcone. To połączenia ciasta na croissanta z ciastem na pączki. Są chrupiące a w środku obłędnie puszyste. Skąpane w lukrze znikają w expresowym tempie i zachwycają swoim wyglądem.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 649
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 953
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 509
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 649
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 953
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 509
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę następnie sól, cukier, suche drożdże. Dodajemy starte na tarce na grubych oczkach zimne masło. Wlewamy ciepłą wodę oraz dodajemy jajko. Wszystko razem mieszamy aż ciasto będziemy mogli połączyć w kule. Składniki nie muszą się ze sobą połączyć. Ciasto odstawiamy na 30-40 min aż podwoi swoją objętość.
Wykładamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt na wysokość ok 3-4 mm. Następnie składamy ciasto jak książkę do środka od lewej do prawej. A następnie obracamy i znów składamy jak książkę. Ciasto tak złożone rozwałkowujemy i czynność składania i rozwałkowania ciasta powtarzamy 4 razy (tzw. laminacja ciasta :)). Po ostatnio rozwałkowaniu grubość ciasta ok. 2 mm. Kroimy paski szerokości 4-5 mm nacinamy po długości i zaplatamy. Odstawiamy tak przygotowane pączki pod ściereczkę jeszcze na 20 min.
Na patelni bądź w garnku rozgrzewamy olej i smażymy paczki na mocno rozgrzanym oleju (ok. 170 stopni) do zarumienienia pierw z jednej następnie z drugiej strony. Kiedy pączki wystygną polewamy je lukrem. Domowy lukier: do szklanki cukru pudru dodajemy 1,5 łyżki ciepłej wody. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy ciut wody więcej.