Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i prosta do przygotowania domowa przekąska. Takie paluszki sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Możemy je tez zabrać do szkoły czy pracy. Zawsze znikają błyskawicznie.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, następnie dodajemy oliwę, parmezan, przyprawę do pizzy oraz resztę wody ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy startą mozzarellą, układamy szynkę i jeszcze trochę mozzarelli. Ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego boku) i dociskamy, następnie kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Ciasto skręcamy spiralnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się wyrosną. Tak przygotowane paluchy posmarujemy oliwą. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. (bez termoobiegu, góra-dół), do zarumienienia. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!