Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i prosta do przygotowania domowa przekąska. Takie paluszki sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Możemy je tez zabrać do szkoły czy pracy. Zawsze znikają błyskawicznie.
Polecam.
Odsłon: 654
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4419
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1118
Polecam.
Odsłon: 654
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4419
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1118
Składniki
Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, następnie dodajemy oliwę, parmezan, przyprawę do pizzy oraz resztę wody ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy startą mozzarellą, układamy szynkę i jeszcze trochę mozzarelli. Ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego boku) i dociskamy, następnie kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Ciasto skręcamy spiralnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się wyrosną. Tak przygotowane paluchy posmarujemy oliwą. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. (bez termoobiegu, góra-dół), do zarumienienia. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!