Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakręcone ziemniaki od kilku lat królują w ulicznych budkach i barach szybkiej obsługi. Są hitem w miejscowościach wypoczynkowych i niejedno dziecko (i dorosły!) marzy, by jeść je częściej. Czy można przygotować je w domu, nie mając specjalnego urządzenia do krojenia ziemniaka w spiralę? To banalnie proste!
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1431
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 208
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1431
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 208
Składniki
Umyj ziemniaki i wyszoruj tak, by można je jeść w łupinach.
Z każdego ziemniaka zetnij pierwszy plasterek. Powbijaj w nie patyczki do szaszłyków tak, by przeszły centralnie przez środek (końcówka patyczka ma się znaleźć w miejscu odciętego plasterka).
Przyłóż nóż do ziemniaka około 2 mm od ściętego boku – pod lekkim kątem do jego linii. Ostrożnie przekrój ziemniak do patyczka. Trzymając wciąż nóż w tej samej pozycji, obracaj ziemniakiem na patyczku (możesz toczyć go po desce) tak, by naciąć go spiralnie – aż do drugiej końcówki. Postaraj się kroić tak, by spiralny plaster był możliwie najcieńszy.
Ostrożnie rozciągnij spirale ziemniaków wzdłuż patyczków. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową i – obracając wokół osi – posmaruj olejem (użyj silikonowego pędzelka).
Oprósz ziemniaki przyprawami – równomiernie, po każdej ze stron.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40-50 minut. Ziemniaki powinny być miękkie w środku i chrupiące z wierzchu.
Podawaj gorące z ulubionymi dipami.