Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować je z wykorzystaniem gotowych placków, ale domowe są smaczniejsze. Jeśli masz chwilę, przekonaj się, jak łatwo je usmażyć.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4824
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418785
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4824
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418785
Składniki
Sparz pomidory, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Posiekaj miąższ. Usuń gniazdo nasienne z papryki i drobno ją pokrój. W kosteczkę pokrój też cebulę i chorizo. Przeciśnij przez praskę czosnek. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posiekaj kolendrę.
Podsmaż cebulę – wraz z mielonymi paprykami – na niewielkiej ilości oleju. Dołóż na patelnię paprykę i czosnek. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory. Przesmaż, aż sos zgęstnieje. Dopraw oregano, solą, pieprzem i chili.
Połącz wszystkie składniki na tortille, regulując konsystencję ciasta ilością wody. Powinno być gładkie i zwarte, ale lekko kleiste. Z gotowego uformuj 8 jednakowych kulek, ułóż je na desce i przykryj na 20 minut wilgotną ściereczką.
Na podsypanej mąką stolnicy po kolei rozwałkuj każdą porcję ciasta na cienki placek i obsmaż na suchej patelni – około minutę po każdej ze stron. W trakcie smażenia na cieście będą tworzyć się bąble powietrza – dociskaj je szpatułką do patelni. Usmażone tortille układaj w stos i przykrywaj ściereczką, by nie wysychały.
Rozsmaruj sos na połówkach każdej tortilli. Posyp chorizo, cheddarem i kolendrą. Złóż tortille na pół i dociśnij. Opiecz na patelni lub zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (przez około 10 minut). Przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki.