Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka fasolka szparagowa najlepsza ? Wiadomo, z masłem i bułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponuję przepis na zapiekankę fasolową.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 110
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 110
Składniki
Fasolkę opukałem, odciąłem końcówki, osączyłem na durszlaku a następnie pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki. Cebule obrałem i razem z boczkiem pokroiłem w drobna kostkę. Boczek podsmażyłem na patelni bez dodatku tłuszczu, dodałem cebulę i stale mieszając, lekko zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodałem fasolę i bulion. Dusiłem na niewielkim ogniu przez Około 15 minut, po czym przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Nieco przestudziłem. Żaroodporną formę wysmarowałem masłem. Na tarce starłem ser, wymieszałem ze składnikami na patelni i przełożyłem całość do formy. Pomidory umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem pestki. Tak przygotowane pomidory pokroiłem w cienkie paski i rozłożyłem na zapiekance. Całość posypałem delikatnie solą i pieprzem. Ułożyłem na wierzchu cieniutkie płatki pozostałego masła i wstawiłem do piekarnika na około 10 minut rozgrzanego do 200 stopni C.