Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka na cieście francuskim

Zapiekanka na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 568 Ocena: 4401

Dodano:

Odsłon: 2899

Pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka na spodzie z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na smaczny posiłek.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • brokuł 1 szt
  • kiełbasa salami 10 plastrów
  • papryka żółta 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • żółty ser 15 dag
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • bazylia 2 łyżki
  • keczup do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka na cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i układamy na dwóch blaszkach, zawijając boki do środka /boki powinny być trochę wyższe niż środek/.
    Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 2-4 min i odsączamy.
    Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, olejem i 1 łyżką keczupu. Powstałym sos rozsmarowujemy na cieście francuskim. Następnie układamy plastry kiełbasy salami, różyczki blanszowanego brokuła i pokrojone w kostkę papryki.

  2. Żółty ser ścieramy na tarce i posypujemy całą zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Zapiekamy 20-25 min. - do czasu aż boki ciasta zrumienią się. Zapiekankę podajemy na ciepło /chociaż na zimno też jest smaczna/. Możemy podawać z keczupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń