Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka na spodzie z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na smaczny posiłek.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3909
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415104
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2461
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3909
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415104
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2461
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i układamy na dwóch blaszkach, zawijając boki do środka /boki powinny być trochę wyższe niż środek/. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 2-4 min i odsączamy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, olejem i 1 łyżką keczupu. Powstałym sos rozsmarowujemy na cieście francuskim. Następnie układamy plastry kiełbasy salami, różyczki blanszowanego brokuła i pokrojone w kostkę papryki.
Żółty ser ścieramy na tarce i posypujemy całą zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Zapiekamy 20-25 min. - do czasu aż boki ciasta zrumienią się. Zapiekankę podajemy na ciepło /chociaż na zimno też jest smaczna/. Możemy podawać z keczupem.