Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka z ciasta francuskiego

Przepis dnia 2016-04-13
Zapiekanka z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19793

Dodano:

Odsłon: 16886

Cześć! zapraszam was dzisiaj na pyszną zapiekankę, którą mozna szybko przygotować na drugie śniadanie. Jeżeli zaś nie macie za wiele czasu, to sprawdzi się ona również doskonale jako danie obiadowe.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 garści tartego żółtego sera
  • 10 parówek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.

  2. Ciasto francuskie rozwijamy i od razu przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nacinamy je wszerz – tak aby powstały paski szerokości 1,5 – 2cm. Nie nacinamy jednak ciasta do końca, pozostawiamy margines u dołu i u góry.

  3. Teraz najtrudniejsza część – parówki układam tak, aby przepleść je pomiędzy paskami ciasta. Pomagam sobie czubkiem noża. Robię to ostrożnie, aby pasków ciasta nie przerwać. Na 1 płat ciasta francuskiego wchodzi mi dokładnie 10 parówek.

  4. Teraz pora rozbełtać w miseczce jajko i pędzelkiem przesmarować ciasto. Nie zapominamy o bokach.

  5. Na zakończenia całość posypujemy tartym żółtym serem.

  6. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach – aż ser się roztopi, a ciasto stanie się złote i bardzo chrupiące.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 12 kwietnia 2016 Bardzo pięknie wygląda i bardzo prosto się robi,pozdrawiam :)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 kwietnia 2016 Świetna i smakowta zapiekanka - śliczne zdjecie :D

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń