Pomysł na nią powstał z braku cebuli w domu:).Smaczna i łatwa w zrobieniu.
Zapiekanka z fasolki szparagowej
Składniki
- ziemniaki (średnie), 6 szt
- fasolka szparagowa (mrożona lub świeża), 1 kg
- szynka w plastrach (ulubiona), 6 plasterków
- cienka kiełbasa, 50g
- serki topione (trójkąciki )-dowolny smak, 8 szt
- ser żółty, 50g
- jajka, 4 szt
- przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie,czerwona papryka,przyprawa do ziemniaków, do smaku
- olej, 2 łyżki
Składniki
- ziemniaki (średnie), 6 szt
- fasolka szparagowa (mrożona lub świeża), 1 kg
- szynka w plastrach (ulubiona), 6 plasterków
- cienka kiełbasa, 50g
- serki topione (trójkąciki )-dowolny smak, 8 szt
- ser żółty, 50g
- jajka, 4 szt
- przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie,czerwona papryka,przyprawa do ziemniaków, do smaku
- olej, 2 łyżki

Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy.Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cienka kiełbasę kroimy w plasterki, ser żółty także kroimy.
Ziemniaki studzimy i kroimy w cienkie plasterki.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na jego spód układamy połowę ziemniaków,ziemniaki delikatnie solimy,dodajemy pieprz i czerwoną paprykę, na ziemniaki kładziemy połowę fasoli(delikatnie odciśnięto z wody). Następnie fasolkę posypujemy ziołami prowansalskimi i solą.
Na fasolkę kroimy serki topione i rozkładamy je równomiernie po całej powierzchni.
Jajka roztrzepujemy dokładnie z niewielką ilością soli i pieprzu.Następnie połowę jajek wylewamy na serki topione .
Na serki topione układamy szynkę w plastrach.Później układamy pozostałą część fasolki, dodajemy po trochu soli,pieprzu i czerwonej papryki a także ziół prowansalskich.
Tą warstwę przykrywamy cienką kiełbasą i na nią kładziemy plastry sera żółtego.Teraz wylewamy resztę masy jajecznej. Całość przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Zapiekankę zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem ok 35 minut w temp. 200st.
Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (10)



Składniki
- ziemniaki (średnie), 6 szt
- fasolka szparagowa (mrożona lub świeża), 1 kg
- szynka w plastrach (ulubiona), 6 plasterków
- cienka kiełbasa, 50g
- serki topione (trójkąciki )-dowolny smak, 8 szt
- ser żółty, 50g
- jajka, 4 szt
- przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie,czerwona papryka,przyprawa do ziemniaków, do smaku
- olej, 2 łyżki
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy.Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cienka kiełbasę kroimy w plasterki, ser żółty także kroimy.
Ziemniaki studzimy i kroimy w cienkie plasterki.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na jego spód układamy połowę ziemniaków,ziemniaki delikatnie solimy,dodajemy pieprz i czerwoną paprykę, na ziemniaki kładziemy połowę fasoli(delikatnie odciśnięto z wody). Następnie fasolkę posypujemy ziołami prowansalskimi i solą.
Na fasolkę kroimy serki topione i rozkładamy je równomiernie po całej powierzchni.
Jajka roztrzepujemy dokładnie z niewielką ilością soli i pieprzu.Następnie połowę jajek wylewamy na serki topione .
Na serki topione układamy szynkę w plastrach.Później układamy pozostałą część fasolki, dodajemy po trochu soli,pieprzu i czerwonej papryki a także ziół prowansalskich.
Tą warstwę przykrywamy cienką kiełbasą i na nią kładziemy plastry sera żółtego.Teraz wylewamy resztę masy jajecznej. Całość przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Zapiekankę zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem ok 35 minut w temp. 200st.
Smacznego.
Swietny przepis,szczegolnie jak ktos lubi fasolke, a ja za nia poprostu przepadam. Wiec do ulubionych.
wygląda ciekawie, dodaję do ulubionych.
dodaję do ulubionych :)
pomyslowe ipyszne
Świetny przepis.Napewno spróbuje.