Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba wszyscy lubią zapiekanki z pieczarkami, czyli proste jedzenie uliczne. Sama czasem je kupuję, gdy jesteśmy na wakacjach, bo przecież trzeba coś jeść, a dobrej jakości zapiekanki są naprawdę pyszne. Wybieram tylko takie, które robione są na świeżo w budce z zapiekankami, ponieważ nie mam zaufania do odgrzewanych produktów gotowych. Dlatego nie zobaczysz mnie kupującej zapiekankę w Żabce, o nie! Jeśli mam ochotę na pyszny, domowy fast food, to zrobię go od podstaw. No, prawie od podstaw, bo nie biorę się przy tym za pieczenie bułek i produkcję sera. Ale farsz pieczarkowy zawsze robię sama, bo to jest naprawdę bardzo łatwe. A że właśnie zrobiło się chłodniej, to mamy idealny czas na gorące zapiekanki prosto z pieca.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 65
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 169
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 11
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 65
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 169
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 11
Składniki
Piekarnik włącz na temperaturę 200 stopni, najlepiej z termoobiegiem albo z funkcją opiekania. Ale bez tych funkcji też sobie poradzisz.
Pieczarki oczyść, a następnie pokrój w plasterki. Smaż je na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu, mieszając z rzadka. Można smażyć pieczarki z cebulą lub bez, zależnie od indywidualnych upodobań.
Gdy z pieczarek odparuje cały płyn i zaczną się rumienić, przypraw je dość obficie pieprzem i mniej obficie solą do smaku. Dodaj na patelnię tyle wody lub bulionu warzywnego, aby przykryła pieczarki (u mnie było to niecałe półtorej szklanki płynu). Gotuj wszystko przez parę minut. Do pozostałego płynu dodaj mąkę i roztrzep dokładnie, aby nie było grudek, a następnie wlej na patelnię z pieczarkami, mieszając równocześnie. Po chwili masa grzybowa zgęstnieje na tyle, że później nie będzie spadać z pieczywa. Spróbuj jeszcze, czy nie trzeba dodać przypraw, i odstaw patelnię na bok.
Tymczasem rozgrzej patelnię grillową lub inną dużą patelnię. Wlej łyżkę oliwy (lub oleju) i podsmaż na niej partiami przekrojone na pół ciabatty, tylko przecięciem do dołu.
Zrumienione pieczywo ułóż na blasze wyłożonej papierem.
Na każdej połówce połóż po dwie łyżki farszu, a następnie wyrównaj powierzchnię i posyp startym serem.
Zapiekanki z pieczarkami piecz do momentu, aż ser się stopi i lekko zrumieni. Nie mierzyłam czasu, bo piekłam „na oko”, ale myślę, że było to około 10 minut. Tu zresztą wiele zależy od piekarnika, więc trzeba czuwać.
Jak wiadomo, zapiekanki z pieczarkami smakują jeszcze lepiej, gdy są podane z jakimś sosem. Dla mnie to jest domowy keczup z cukinii, najlepszy z najlepszych. A dla J. robię uproszczoną wersję sosu 1000 wysp, czyli keczup zmieszany mniej-więcej pół na pół z majonezem.
Oba nasze ulubione fast-foodowe sosy widać na zdjęciach.
Oprócz sosów do takiego domowego szybkiego jedzonka zawsze staram się podać miskę sałaty albo jakąś kiszonkę, choćby tylko kiszonego ogórka.
A wszystko po to, aby było trochę zdrowiej. No bo umówmy się, że taki fast food, choć domowy, nie jest jednak najzdrowszym, co możemy w domu zjeść.
Ale i tak jest o niebo lepszy od gotowców, które można znaleźć w marketowych lodówkach. I również o wiele smaczniejszy!