Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekany chleb z bazylią

Zapiekany chleb z bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 230

Jeżeli mamy lekko czerstwy chleb możemy go łatwo wykorzystać. Po upieczeniu bardzo smaczny.

Składniki

  • 1 średni chleb ( najlepiej lekko czerstwy )
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka musztardy
  • garść świeżej bazylii lub innych ziół
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 100 g drobiowej szynki lub innej wg uznania
  • 250 g sera edamskiego lub gouda
  • 3 ząbki czosnku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekany chleb z bazylią

Przygotowanie

  1. Chleb naciąć w szachownicę ( nie do samego spodu ).

  2. Masło roztopić, do lekko ostudzonego dodać oliwę, musztardę, bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę i szynkę drobno pokrojoną. Wymieszać.

  3. Ser zetrzeć na tarce.

  4. Chleb nadziać wymieszanymi składnikami ( w każdą szczelinę ), a następnie startym serem.

  5. Piekarnik nagrzać do 200 st. ( góra - dół ) i zapiekać chleb ok 20 min. Następnie zdjąć folię i zapiekać ok 10 min do zrumienienia.
    Podawać na gorąco z sosem czosnkowym.
    Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń