Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste , delikatne , aromatyczne smakują wybornie.
garnek , stolnica , wałek , blaszka do pieczenia
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19378
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13102
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1750
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232215
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19378
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13102
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1750
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232215
Składniki
Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru, trochę mleka, 2 łyżki mąki, wymieszać aż będzie konsystencja gęstej śmietany, pozostawić aż zacznie rosnąć, Masło rozpuścić. Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach. Jajko + żółtka ubić na puszysto z cukrem dodać rozczyn, mleko, mąkę, wymieszać, zagnieść aż będzie odchodziło od naczynia, dodać masło, zagniatać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość podsypać mąką wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na prostokąt. Jabłka podzielić na 4 części , jedną wyłożyć na rozwałkowane ciasto, posypać żurawiną.
Zwinąć w rulon.
Podzielić na 6 części.
Z pozostałymi częściami ciasta postępować identycznie. Zawijaski układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe białka roztrzepać i posmarować je po wierzchu. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić , przygotowane zawijaski, piec 20 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.