Do góry

Przekąski Przepis na:

Zdrowa przekąska z mozzarellą i pokrzywą na sałacie

Zdrowa przekąska z mozzarellą i pokrzywą na sałacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 657

Dodano:

Odsłon: 233

Ta sałatka to niczym wiosenna eksplozja witamin- bukiet warzyw i sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa, tworzą zdrową przekąskę na różne okazje. Cud miód!

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • garść młodej pokrzywy-same listki
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • Sos;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól morska do smaku
  • szczypta bazylii
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zdrowa przekąska z mozzarellą i pokrzywą na sałacie

Przygotowanie


  1. Warzywa myjemy obieramy.Mozzarellę osączamy z zalewy.
    Młodą pokrzywę umieszczamy w durszlaku i przelewamy gorąca wodą , sparzamy, osączamy z nadmiaru wody. Sałatę rwiemy, resztę warzyw kroimy dowolnie wg uznania, układamy w półmisku łącznie z listkami pokrzywy, i posiekanym szczypiorkiem.


  2. Przyrządzamy sos.: Ocet ucieramy z solą i cukrem, wlewamy oliwę oraz musztardę ,dodajemy szczyptę suszonej bazylii, rozprowadzamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, polewamy sałatkę przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń