Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie doskonałe w smaku, niezbyt drogie i w miarę łatwe do przygotowania.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 95
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 124
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 95
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 124
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 223
Składniki
Żeberka pokrój w jednokostne porcje, zalej je osolonym wrzątkiem, dodaj ziarna kolorowego pieprzu, gotuj je przez około 45 minut.
Przygotuj marynatę – w miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z pomarańczy, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, 4 łyżki oleju, miód, imbir i otartą skórkę z pomarańczy. Papryczkę chili przetnij wzdłuż i usuń z niej nasiona. Miąższ drobno posiekaj. Wszystko razem wymieszaj.
Ugotowane żeberka osącz z wywaru i jeszcze gorące zalej marynatą. Wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Ułóż żeberka w brytfannie, polej marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Jeżeli mięso nie jest wystarczająco miękkie, potrzymaj je dłużej w piekarniku. Gotowe przełóż na półmisek i udekoruj według własnego gustu.
Jako przekąska imprezowa, sprawdzą się solo. Gdy mają być daniem głównym, warto podać je z ziemniakami, kopytkami lub czym kto lubi.