Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielony kolor zawsze wiąże się ze zdrowiem i tak jest i w tym przypadku. Składniki wykorzystane do tej potrawy to samo zdrowie.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 170
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 963
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3106
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 170
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 963
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3106
Składniki
Rozmrażamy szpinak, wkładamy na patelnię i na maśle podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem. Smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Oddzielamy żółtka od białek i z białek robimy pianę.
Po ostudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubitą pianę, delikatnie mieszając całość.
Masę wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.
Obracamy upieczony blat i powoli zrywamy papier, by nie porwać blatu.
Mieszamy biały serek z majonezem, jogurtem i kechupem. Na rozłożony blat szpatułką nakładamy serek na całość blatu.
Do tego dania ja użyłem wędzoną nogę kurczaka, która jest wyśmienita.
Na blat z serkiem nakładamy pociętego w plastry kurczaka jak na zdjęciu. Jeżeli macie chęć coś dołożyć to jest właśnie ten moment.
Jak już mamy środek, to powoli rolujemy całość tworząc tzw roladę. Wykorzystujemy zerwany papier do pieczenia i zawijamy roladę w całości papierem, wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
I tak mamy pyszną i zdrową przekąskę bardzo ładnie wyglądającą. A teraz życzę wszystkim Smacznego :-)