Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielony kolor zawsze wiąże się ze zdrowiem i tak jest i w tym przypadku. Składniki wykorzystane do tej potrawy to samo zdrowie.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Rozmrażamy szpinak, wkładamy na patelnię i na maśle podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem. Smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Oddzielamy żółtka od białek i z białek robimy pianę.
Po ostudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubitą pianę, delikatnie mieszając całość.
Masę wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.
Obracamy upieczony blat i powoli zrywamy papier, by nie porwać blatu.
Mieszamy biały serek z majonezem, jogurtem i kechupem. Na rozłożony blat szpatułką nakładamy serek na całość blatu.
Do tego dania ja użyłem wędzoną nogę kurczaka, która jest wyśmienita.
Na blat z serkiem nakładamy pociętego w plastry kurczaka jak na zdjęciu. Jeżeli macie chęć coś dołożyć to jest właśnie ten moment.
Jak już mamy środek, to powoli rolujemy całość tworząc tzw roladę. Wykorzystujemy zerwany papier do pieczenia i zawijamy roladę w całości papierem, wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
I tak mamy pyszną i zdrową przekąskę bardzo ładnie wyglądającą. A teraz życzę wszystkim Smacznego :-)