Przekąski Przepis na:
Ziemniaczane kotleciki z kaszanką


Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 759
Dodano: 15.07.2018
Odsłon: 3816
Składniki
- Ciasto:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- mąka pszenna do posypania deski
- Pozostałe składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka smalcu
- 30 dag kaszanki wiejskiej
- pieprz
- mielone angielskie ziele
- 1 jajko
- płatki kukurydziane
- olej do smażenia
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, włożyć kaszankę, podgrzać, (w razie potrzeby doprawić do smaku mielonym angielskim zielem, solą i pieprzem).
-
Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, odrobinę soli i dokładnie wyrobić.
-
Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, włożyć porcję farszu.
-
Przykryć drugim plackiem, docisnąć brzegi i uformować kotlecik.
-
Panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
-
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze do przepisu (0)