Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1515
Dodano: 31.05.2020
Odsłon: 3142
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Spiralki - 4 ziemniaki obrać i każdy w całości pojedynczo nabić na patyki. Ziemniak wziąć do ręki i nożem kroić obracając ziemniak w dłoni. Następnie rozwinąć ziemniak na patyku, aby powstała spiralka. Tak przygotowane 4 spiralki przełożyć na wysmarowaną olejem dużą blachę.
Nacinane (tzw. Hasselback) - 4 ziemniaki obrać i każdy z nich głęboko naciąć nożem na równe plasterki tak, aby nie przeciąć ich do końca. Przełożyć na tą samą blachę razem ze spiralkami.
Faszerowane - 4 ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach ok. 10 minut. Następnie każdy z nich przeciąć na pół, wydrążyć łyżeczką środek wielkości tej łyżeczki i nałożyć ulubiony farsz, można posypać żółtym serem. Przełożyć na tą samą blachę.
Spiralki i ziemniaki nacinane przed włożeniem do piekarnika posmarować przygotowaną wcześniej oliwą z ziołami i czosnkiem.
Blachę z ziemniakami włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) na ok. 30-40 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu podawać na ciepło z ulubionymi sosami i sałatkami.
SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Smacznie wygląda:)1 Kto głosował? | Odpowiedz