Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję Wam ziemniaki na trzy różne sposoby - spiralki, nacinane i faszerowane, w zasadzie rodzaj farszu zależy od Was, mogą to być smażone pieczarki, ser, smażone kawałki kurczaka lub to co lubicie. Ilość ziemniaków zależy wyłącznie od Waszych potrzeb, ja zawsze robię dla 4 osób.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 120
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31277
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 413
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 120
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31277
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 413
Składniki
Spiralki - 4 ziemniaki obrać i każdy w całości pojedynczo nabić na patyki. Ziemniak wziąć do ręki i nożem kroić obracając ziemniak w dłoni. Następnie rozwinąć ziemniak na patyku, aby powstała spiralka. Tak przygotowane 4 spiralki przełożyć na wysmarowaną olejem dużą blachę.
Nacinane (tzw. Hasselback) - 4 ziemniaki obrać i każdy z nich głęboko naciąć nożem na równe plasterki tak, aby nie przeciąć ich do końca. Przełożyć na tą samą blachę razem ze spiralkami.
Faszerowane - 4 ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach ok. 10 minut. Następnie każdy z nich przeciąć na pół, wydrążyć łyżeczką środek wielkości tej łyżeczki i nałożyć ulubiony farsz, można posypać żółtym serem. Przełożyć na tą samą blachę.
Spiralki i ziemniaki nacinane przed włożeniem do piekarnika posmarować przygotowaną wcześniej oliwą z ziołami i czosnkiem. Blachę z ziemniakami włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) na ok. 30-40 minut do zrumienienia. Po wyjęciu podawać na ciepło z ulubionymi sosami i sałatkami. SMACZNEGO!!!