Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki na różne sposoby - spiralki, nacinane i faszerowane

Ziemniaki na różne sposoby - spiralki, nacinane i faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 714

Dodano:

Odsłon: 345

Proponuję Wam ziemniaki na trzy różne sposoby - spiralki, nacinane i faszerowane, w zasadzie rodzaj farszu zależy od Was, mogą to być smażone pieczarki, ser, smażone kawałki kurczaka lub to co lubicie. Ilość ziemniaków zależy wyłącznie od Waszych potrzeb, ja zawsze robię dla 4 osób.

Składniki

  • 12 większych ziemniaków
  • farsz do ziemniaków - smażone pieczarki (10 szt.), smażone kawałeczki kurczaka (ok. 150 g), tarty żółty ser (100 g)
  • 100 ml oleju lub oliwy + sól i pieprz do smaku + 2 przeciśnięte ząbki czosnku + zioła prowansalskie, koperek, tymianek do smaku
  • 4 patyki do szaszłyków
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki na różne sposoby - spiralki, nacinane i faszerowane

Przygotowanie

  1. Spiralki - 4 ziemniaki obrać i każdy w całości pojedynczo nabić na patyki. Ziemniak wziąć do ręki i nożem kroić obracając ziemniak w dłoni. Następnie rozwinąć ziemniak na patyku, aby powstała spiralka. Tak przygotowane 4 spiralki przełożyć na wysmarowaną olejem dużą blachę.

  2. Nacinane (tzw. Hasselback) - 4 ziemniaki obrać i każdy z nich głęboko naciąć nożem na równe plasterki tak, aby nie przeciąć ich do końca. Przełożyć na tą samą blachę razem ze spiralkami.

  3. Faszerowane - 4 ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach ok. 10 minut. Następnie każdy z nich przeciąć na pół, wydrążyć łyżeczką środek wielkości tej łyżeczki i nałożyć ulubiony farsz, można posypać żółtym serem. Przełożyć na tą samą blachę.

  4. Spiralki i ziemniaki nacinane przed włożeniem do piekarnika posmarować przygotowaną wcześniej oliwą z ziołami i czosnkiem.

    Blachę z ziemniakami włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) na ok. 30-40 minut do zrumienienia.

    Po wyjęciu podawać na ciepło z ulubionymi sosami i sałatkami.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń