Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki po królewsku to danie, które zawsze króluje na świątecznych stołach. Do jego przygotowania nie trzeba wykorzystywać żelatyny – golonka, nóżki i uszy zawierają dużo naturalnych zagęstników, dzięki czemu całość jest nie tylko pyszna, ale także naturalna.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 253
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1084
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 253
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1084
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa oczyść i usuń całe włosie. Golonkę pokrój na połówki wzdłuż dłuższego boku.
Wszystkie składniki, z wyłączeniem soli i pozostałych przypraw, umieść w dużym rondlu. Napełnij garnek wodą i doprowadź całość do wrzenia.
Wodę z pierwszego gotowania wylej i napełnij garnek ponownie wodą. Dodaj wszystkie przyprawy, z wyłączeniem soli.
Po osiągnięciu punktu wrzenia zmniejsz moc palnika do minimalnej. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 3-4 godziny. Wywar będzie gotowy, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Posól wywar do smaku i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Oddziel płyn od reszty składników, najlepiej za pomocą sitka.
Z pozostawionego mięsa usuń kości. Marchewki pokrój w plasterki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W głębokich miseczkach porozkładaj równomiernie mięso, marchew, cebulę i czosnek, by sięgały do ok. ¾ wysokości naczyń.
Napełnij miseczki czystym wywarem i przykryj je talerzykami. Po ostygnięciu przenieś zimne nóżki po królewsku do lodówki. Pozostaw je tam na ok. 6 godzin, do całkowitego stężenia.
Galaretki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia.