Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki po królewsku to danie, które zawsze króluje na świątecznych stołach. Do jego przygotowania nie trzeba wykorzystywać żelatyny – golonka, nóżki i uszy zawierają dużo naturalnych zagęstników, dzięki czemu całość jest nie tylko pyszna, ale także naturalna.
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 309
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 333
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 384
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16466
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 112
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 309
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 333
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 384
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16466
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 112
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa oczyść i usuń całe włosie. Golonkę pokrój na połówki wzdłuż dłuższego boku.
Wszystkie składniki, z wyłączeniem soli i pozostałych przypraw, umieść w dużym rondlu. Napełnij garnek wodą i doprowadź całość do wrzenia.
Wodę z pierwszego gotowania wylej i napełnij garnek ponownie wodą. Dodaj wszystkie przyprawy, z wyłączeniem soli.
Po osiągnięciu punktu wrzenia zmniejsz moc palnika do minimalnej. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 3-4 godziny. Wywar będzie gotowy, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Posól wywar do smaku i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Oddziel płyn od reszty składników, najlepiej za pomocą sitka.
Z pozostawionego mięsa usuń kości. Marchewki pokrój w plasterki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W głębokich miseczkach porozkładaj równomiernie mięso, marchew, cebulę i czosnek, by sięgały do ok. ¾ wysokości naczyń.
Napełnij miseczki czystym wywarem i przykryj je talerzykami. Po ostygnięciu przenieś zimne nóżki po królewsku do lodówki. Pozostaw je tam na ok. 6 godzin, do całkowitego stężenia.
Galaretki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia.