Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki z PRL to był prawdziwy hit tamtych czasów. Wszystkie składniki tej kultowej galarety były dość łatwo dostępne, dlatego też zawsze pojawiała się ona na stołach z różnych okazji.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Składniki
Nóżki wieprzowe umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż je do garnka i zalej wodą, by ledwo je przykryć. Dodaj do garnka bulion, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Włóż także obrany i posiekany czosnek oraz sól. Doprowadź do wrzenia i usuń szumowiny. Dodaj umyte udka z kurczaka. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości.
Wywar przecedź przez gazę i przelej do czystego garnka. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Groszek konserwowy odcedź z zalewy. Warzywa umieść w osobnym rondelku i ugotuj do miękkości. Odcedzone mięso obierz z kości i pokrój w kostkę lub paseczki. Wrzuć je, razem z warzywami, do wywaru. W osobnej miseczce wymieszaj żelatynę z gorącą wodą. Przelej ją do garnka. Zimne nóżki dopraw solą, mielonym pieprzem, majerankiem i siekaną natką pietruszki. Lekko przestudź.
Wywar przelej do przygotowanych wcześniej foremek o dowolnym kształcie i wielkości. Najlepiej sprawdzają się jednak małe miseczki na pojedynczą porcję galarety. Foremki wstaw do lodówki na całą noc. Zimne nóżki z PRL podawaj z dodatkiem octu, chrzanu lub musztardy, udekorowane koperkiem lub natką pietruszki.