Do góry

Przekąski Przepis na:

Znikająca przekąska :-)

Znikająca przekąska :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 1300

Dodano:

Odsłon: 962

Imprezowe przekąski. Można by o nich napisać osobną książkę kucharską. Ale zawsze pojawi się coś nowego, co wywołuje błogi uśmiech po skosztowaniu… Sam fakt, że pasjonuję się kuchnią i wiedzą o tym chyba wszyscy moi znajomi, powoduje, że podsuwają mi jakieś pomysły na ciekawe dania, przetwory lub właśnie przekąski. I właśnie niedawno moja znajoma opowiedziała mi, co jadła na imprezie. Udało mi się chyba odtworzyć z opowiadania ten przysmak. Dziękuję Pani Iwonko. Rzeczywiście, kiedy usiądzie się koło takiej przekąski, to kolejne jej egzemplarze znikają z talerza jak kamfora… Co prawda obecnie nie myślimy o imprezach, ale czas zarazy kiedyś się skończy. I wtedy takie pomysły, jak znalazł. A na razie można przećwiczyć w domu. Rodzina na pewno będzie zadowolona. To co? Robimy?

Składniki

  • • 25 plasterków szynki (najlepiej żeby miały owalny kształt)
  • • 3 spore garści słonecznika łuskanego
  • • Serek „Mój ulubiony” duży
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Znikająca przekąska :-)

Przygotowanie

  1. W składnikach podałem serek „Mój ulubiony”, który jest popularny w moim regionie. Jeśli u Was go nie ma, to znajdźcie taki, który nie jest bardzo smarowny po wyjęciu z lodówki, ale pod wpływem temperatury uzyskuje kremową konsystencję.

  2. Ale dość wstępu. Rozgrzewamy suchą patelnię. Na rozgrzaną wrzucamy dobre 3 garście słonecznika łuskanego. Kiedy słonecznik będzie już podprażony, dorzucamy serek. Rozsmarowujemy go stopniowo po patelni, Kiedy zrobi się już całkiem kremowy, mieszamy dokładnie z uprażonym słonecznikiem. Wyłączamy grzanie.

  3. Na desce układamy plasterki szynki. Na skraju każdego plasterka kładziemy łyżeczkę naszego farszu, nadając mu kształt cylindra (w miarę możliwości). Następnie zwijamy plasterek szynki razem z farszem nadając mu kształt widoczny na zdjęciu. Przekładamy na talerz lub półmisek, układając w fajny wzór.

    Wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę.

    Wyjmujemy tuż przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń