Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowe przekąski. Można by o nich napisać osobną książkę kucharską. Ale zawsze pojawi się coś nowego, co wywołuje błogi uśmiech po skosztowaniu… Sam fakt, że pasjonuję się kuchnią i wiedzą o tym chyba wszyscy moi znajomi, powoduje, że podsuwają mi jakieś pomysły na ciekawe dania, przetwory lub właśnie przekąski. I właśnie niedawno moja znajoma opowiedziała mi, co jadła na imprezie. Udało mi się chyba odtworzyć z opowiadania ten przysmak. Dziękuję Pani Iwonko. Rzeczywiście, kiedy usiądzie się koło takiej przekąski, to kolejne jej egzemplarze znikają z talerza jak kamfora… Co prawda obecnie nie myślimy o imprezach, ale czas zarazy kiedyś się skończy. I wtedy takie pomysły, jak znalazł. A na razie można przećwiczyć w domu. Rodzina na pewno będzie zadowolona. To co? Robimy?
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30024
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9666
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2154
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4148
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 858
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30024
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9666
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2154
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4148
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 858
Składniki
W składnikach podałem serek „Mój ulubiony”, który jest popularny w moim regionie. Jeśli u Was go nie ma, to znajdźcie taki, który nie jest bardzo smarowny po wyjęciu z lodówki, ale pod wpływem temperatury uzyskuje kremową konsystencję.
Ale dość wstępu. Rozgrzewamy suchą patelnię. Na rozgrzaną wrzucamy dobre 3 garście słonecznika łuskanego. Kiedy słonecznik będzie już podprażony, dorzucamy serek. Rozsmarowujemy go stopniowo po patelni, Kiedy zrobi się już całkiem kremowy, mieszamy dokładnie z uprażonym słonecznikiem. Wyłączamy grzanie.
Na desce układamy plasterki szynki. Na skraju każdego plasterka kładziemy łyżeczkę naszego farszu, nadając mu kształt cylindra (w miarę możliwości). Następnie zwijamy plasterek szynki razem z farszem nadając mu kształt widoczny na zdjęciu. Przekładamy na talerz lub półmisek, układając w fajny wzór. Wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Wyjmujemy tuż przed podaniem.