Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowe przekąski. Można by o nich napisać osobną książkę kucharską. Ale zawsze pojawi się coś nowego, co wywołuje błogi uśmiech po skosztowaniu… Sam fakt, że pasjonuję się kuchnią i wiedzą o tym chyba wszyscy moi znajomi, powoduje, że podsuwają mi jakieś pomysły na ciekawe dania, przetwory lub właśnie przekąski. I właśnie niedawno moja znajoma opowiedziała mi, co jadła na imprezie. Udało mi się chyba odtworzyć z opowiadania ten przysmak. Dziękuję Pani Iwonko. Rzeczywiście, kiedy usiądzie się koło takiej przekąski, to kolejne jej egzemplarze znikają z talerza jak kamfora… Co prawda obecnie nie myślimy o imprezach, ale czas zarazy kiedyś się skończy. I wtedy takie pomysły, jak znalazł. A na razie można przećwiczyć w domu. Rodzina na pewno będzie zadowolona. To co? Robimy?
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35639
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1188
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5972
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35639
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1188
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5972
Składniki
W składnikach podałem serek „Mój ulubiony”, który jest popularny w moim regionie. Jeśli u Was go nie ma, to znajdźcie taki, który nie jest bardzo smarowny po wyjęciu z lodówki, ale pod wpływem temperatury uzyskuje kremową konsystencję.
Ale dość wstępu. Rozgrzewamy suchą patelnię. Na rozgrzaną wrzucamy dobre 3 garście słonecznika łuskanego. Kiedy słonecznik będzie już podprażony, dorzucamy serek. Rozsmarowujemy go stopniowo po patelni, Kiedy zrobi się już całkiem kremowy, mieszamy dokładnie z uprażonym słonecznikiem. Wyłączamy grzanie.
Na desce układamy plasterki szynki. Na skraju każdego plasterka kładziemy łyżeczkę naszego farszu, nadając mu kształt cylindra (w miarę możliwości). Następnie zwijamy plasterek szynki razem z farszem nadając mu kształt widoczny na zdjęciu. Przekładamy na talerz lub półmisek, układając w fajny wzór. Wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Wyjmujemy tuż przed podaniem.