Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, ekskluzywna na talerzu.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 129
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 225
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 129
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 225
Składniki
Pora oczyść, umyj i odkrój liście tak, żeby została tylko ta okrągła część. Pokrój w cienkie krążki.
W garnku rozpuść masło i na nim zeszklij pora. Dopraw go solą i pieprzem ziołowym. Gdy por będzie zeszklony, wlej do niego bulion. Przykryj garnek i gotuj zupę przez 10 minut.
Dodaj do zupy sery – żółty i topiony. W czasie dodawania serów mieszaj dokładnie zupę żeby sery ładnie się w niej rozpuściły. Ale pilnuj żeby zupa się nie zagotowała. Gdy sery się rozpuszczą, wlej śmietanę. Dopraw gałką muszkatołową i jeżeli uznasz za stosowne to także solą i pieprzem.
Zdejmij garnek z zupą z ognia i blenderem zmiksuj ją bardzo dokładnie na jednolitą, aksamitną masę. Zagotuj zupę i pozwól jej się pogotować kilka chwil.
Półbagietkę pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuść kawałek masła z odrobiną oliwy. Gdy tłuszcz się mocno rozgrzeje wysyp kostkę na patelnię. Dopraw czosnkiem granulowanym i oregano. W ten sposób wyprodukuj wspaniałe, kruche, delikatne w smaku grzaneczki, które podkreślą smak zupy serowej. Bo oczywiście zupę serową podaje się z grzankami.