Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna robota, a 3-4 "produkty końcowe" - takie wykorzystanie czasu lubię i polecam :) Przepis na 9x200ml konfitur, 5x500ml cynamonowej kostki (czyli gotowe danie na przechowanie) i obiad przy okazji czy wspomniana kostka jako główny bohater obiadu czy słoika do pracy.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 284
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4493
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 284
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4493
Składniki
Dynia Kroję na kawałki, nie walczę :)) tak jak nóż się układa, takie tnę. Drążę, myję, odcinam skórkę. Za pomocą kratki do frytek, rozdrabniam na równą kostkę. Przekładam do garnka, zasypuję cukrem, mieszam i odstawiam, by puściła soki - na czas zajmowania się jabłkami (nie mniej niż 40 minut).
Jabłka Myję, obieram, odcinam nożem od ogryzka (4 cięcia w 4 strony to naprawdę szybki sposób). Podobnie jak dynię rozdrabniam za pomocą kratki do frytek.
Gotowanie Jabłka dodaję do dyni, mieszam. Włączam grzanie. Na małym ogniu, rozgrzewam całość powoli. Nie mieści mi się wszystko, ale w miarę gotowania, zawartość garnka maleje. Wtedy dodaję kolejną porcję jabłek. Przyprawy mieszam i dodaję do garnka po mniej więcej godzinie gotowania. Mieszam. Gotuję następną godzinę. Kostka gotowa - biorę ile potrzeba, a resztę zostawiam do wystudzenia na noc. Na drugi dzień gotuję jeszcze godzinę, półtorej i mam konfiturę.
1. Cynamonowa kostka - gotowe danie na przechowanie. Gotowa jest pierwszego dnia, więc do czystych, suchych i gorących słoików nakładam gorącą zawartość. Gwinty jeszcze raz wycieram ręcznikiem papierowym, mocno zakręcam. Odstawiam do wystudzenia do góry dnem, na całą noc. Gotowe!!! Zimą, gdy będzie mało czasu na gotowanie obiadu lub ochota na rozgrzewającą cynamonową kolację, będzie jak znalazł:)
2. Obiad ...lub kolacja :) Gotuję ryż, biały lub brązowy, kaszę jaglaną, a nawet makaron i podaję z cynamonową kostką. Aromatyczną, dopiero co zrobioną - smakuje nieco inaczej niż po leżakowaniu w słoiku, bo teraz jeszcze czuć które kawałki są dynią, a które jabłkiem.
3. Słoik do pracy. Podobnie jak obiad, ryż, kasza jaglana, płatki owsiane itd. I cynamonowa szarlotka. Można odgrzać, jeśli jest taka możliwość lub zjeść na zimno.
4. Konfiturowa szarlotka Następnego dnia gotuję jeszcze pozostałą masę aż się prawie całkiem rozpadnie, tj godzinę, półtorej. Czasem trzeba jej trochę pomóc blenderem ręcznym, ale zwykle nie jest to konieczne. W tym czasie sterylizuję słoiki. Tym razem wybrałam różne, więc dopasowuję zakrętki, by uniknąć niespodzianek. Myję. Umyte słoiki, susze w piekarniku 30 minut w temperaturze 120 stopni. Do gorących słoików nakładam gorącą zawartość. Przecieram gwinty bawełnianą ściereczką namoczoną w spirytusie. Mocno zakręcam i stawiam do góry dnem do wystudzenia. Na min. 5-6 godzin (czekają aż wrócę z pracy albo jeszcze jeden dzień :)) Ach ten cynamonowy aromat... mmmniamm :) świetny do białego sera, naleśników, omletów, kanapek, podjadania łychą :) jako przekąska do pracy z prażonym lub gotowanym ryżem, z kaszą jaglaną lub płatkami owsianymi i orzechami na drugie śniadanie do pracy.