Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam już pikantną wersję gruzińskiej pasty, więc potrzebowałam czegoś łagodniejszego i tak powstała adżyka ze słodką papryką. Wspaniała! Ona również pochodzi z Kaukazu i bardzo się przydaje w kuchni do przyprawiania rozmaitych potraw. W szczególności jest używana podczas marynowania mięsa, służy także do zaostrzania smaku sosów i dań na bazie warzyw i kasz.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9524
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3827
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42123
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 453
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 398
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9524
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3827
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42123
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 453
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 398
Składniki
Słodką paprykę po oczyszczeniu z nasion pokrój na mniejsze kawałki,
a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Podobnie zmiel w maszynce strąki ostrej papryki wraz z pestkami,
na zmianę z natką pietruszki
i kolendry.
O tak.
Teraz przez maszynkę przepuść ząbki czosnku
i na koniec – resztę ostrej papryki.
Włóż warzywa do dużego naczynia, dodaj sól oraz suche przyprawy i wymieszaj. Sól stopniowo zacznie rozpuszczać się w soku, więc mieszaj cierpliwie przez kilka minut.
Na koniec dodaj esencję octową (30 ml) i bardzo dokładnie wymieszaj całość
na jednolitą masę.
Przełóż do słoika (słoików) odpowiedniej wielkości, wstaw do lodówki.
Powyżej podałam moim zdaniem najprostszy sposób na rozdrobnienie wszystkich składników, ale z pewnością można użyć innych urządzeń. Blender, Speedcook, Thermomix i inne tego typu sprzęty powinny się tu bardzo dobrze sprawdzić. Więc próbuj innego sposobu rozdrabniania, użyj tego, co lubisz używać i co się Tobie najlepiej sprawdza w takich sytuacjach. Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki po 700 ml i jeden mniejszy, około 300 ml.
Adżyka ze słodką papryką powinna być przechowywana w lodówce. W zimnym miejscu wytrzyma na pewno aż do końca wiosny, tak przynajmniej zapewniają rosyjskojęzyczne źródła.
Smacznego!