Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam już pikantną wersję gruzińskiej pasty, więc potrzebowałam czegoś łagodniejszego i tak powstała adżyka ze słodką papryką. Wspaniała! Ona również pochodzi z Kaukazu i bardzo się przydaje w kuchni do przyprawiania rozmaitych potraw. W szczególności jest używana podczas marynowania mięsa, służy także do zaostrzania smaku sosów i dań na bazie warzyw i kasz.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2960
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 650
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2960
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 650
Składniki
Słodką paprykę po oczyszczeniu z nasion pokrój na mniejsze kawałki,
a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Podobnie zmiel w maszynce strąki ostrej papryki wraz z pestkami,
na zmianę z natką pietruszki
i kolendry.
O tak.
Teraz przez maszynkę przepuść ząbki czosnku
i na koniec – resztę ostrej papryki.
Włóż warzywa do dużego naczynia, dodaj sól oraz suche przyprawy i wymieszaj. Sól stopniowo zacznie rozpuszczać się w soku, więc mieszaj cierpliwie przez kilka minut.
Na koniec dodaj esencję octową (30 ml) i bardzo dokładnie wymieszaj całość
na jednolitą masę.
Przełóż do słoika (słoików) odpowiedniej wielkości, wstaw do lodówki.
Powyżej podałam moim zdaniem najprostszy sposób na rozdrobnienie wszystkich składników, ale z pewnością można użyć innych urządzeń. Blender, Speedcook, Thermomix i inne tego typu sprzęty powinny się tu bardzo dobrze sprawdzić. Więc próbuj innego sposobu rozdrabniania, użyj tego, co lubisz używać i co się Tobie najlepiej sprawdza w takich sytuacjach. Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki po 700 ml i jeden mniejszy, około 300 ml.
Adżyka ze słodką papryką powinna być przechowywana w lodówce. W zimnym miejscu wytrzyma na pewno aż do końca wiosny, tak przynajmniej zapewniają rosyjskojęzyczne źródła.
Smacznego!