Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie gładki dżem jeżynowy doskonale komponuje się z goframi, naleśnikami lub jako nadzienie do pączków. Dodatek cynamonu sprawia, że smak i aromat staje się jeszcze bardziej wyrazisty.
gęste sito, przecierak do owoców i warzyw
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2167
Polecam.
Odsłon: 423
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 627
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1977
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2167
Polecam.
Odsłon: 423
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 627
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1977
Składniki
Jeżyny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok. Gdy puszczą sok zagotowuję. Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące jeżyny przecieram przez sito lub za pomocą przecieraka.
Do uzyskanego musu jeżynowego dodaję cynamon, sok cytrynowy i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.
Pozostały sok nalewam do butelek.