Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie gładki dżem jeżynowy doskonale komponuje się z goframi, naleśnikami lub jako nadzienie do pączków. Dodatek cynamonu sprawia, że smak i aromat staje się jeszcze bardziej wyrazisty.
gęste sito, przecierak do owoców i warzyw
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10425
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10425
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
Jeżyny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok. Gdy puszczą sok zagotowuję. Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące jeżyny przecieram przez sito lub za pomocą przecieraka.
Do uzyskanego musu jeżynowego dodaję cynamon, sok cytrynowy i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.
Pozostały sok nalewam do butelek.