Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie gładki dżem jeżynowy doskonale komponuje się z goframi, naleśnikami lub jako nadzienie do pączków. Dodatek cynamonu sprawia, że smak i aromat staje się jeszcze bardziej wyrazisty.
gęste sito, przecierak do owoców i warzyw
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326473
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12091
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16887
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5523
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326473
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12091
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16887
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5523
Składniki
Jeżyny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok. Gdy puszczą sok zagotowuję. Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące jeżyny przecieram przez sito lub za pomocą przecieraka.
Do uzyskanego musu jeżynowego dodaję cynamon, sok cytrynowy i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.
Pozostały sok nalewam do butelek.