Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa się jej do przygotowywania rozmaitych zup i innych potraw. Ułatwia codzienne gotowanie i dlatego trafiła do moich słoików tej jesieni. W krajach rosyjskojęzycznych nazywa się „zażarka” (зажарка), co powinno zostać przetłumaczone jako smażonka, smażenie albo zasmażka. No ale w polskiej kuchni pod nazwą zasmażka kryje się coś zupełnie innego, a owa „zażarka” jest raczej nieznana i niepraktykowana. A szkoda, bo jest to bardzo fajna baza do przygotowania różnych dań, podobna nieco do włoskiego soffritto, które do słoików spróbuję przygotować osobno. Naoglądałam się rozmaitych filmików na Youtube i od razu zachwyciłam się prostotą wykonania i późniejszego używania.
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25364
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21267
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 116
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25364
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21267
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 116
Składniki
Obrane ząbki czosnku posiekaj.
Cebulę posiekaj ulubionym sposobem w drobną kostkę (można użyć noża lub dowolnego robota kuchennego).
Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Tu oczywiście też najlepiej użyć robota albo automatycznej tarki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, a następnie podduś na nim cebulę i czosnek. Na biało, do przezroczystości, bo nie mają się zrumienić.
Do garnka dodaj marchew i sól, wymieszaj,
a następnie duś pod pokrywką przez kwadrans.
Zamieszaj od czasu do czasu, żeby warzywa się nie przypaliły!
Duszoną bazę marchewkową rozłóż do czystych, umytych słoików. Zakręcaj, a następnie pasteryzuj wybranym sposobem. Ja najbardziej lubię gotować słoiki w kąpieli wodnej. Słoiki 300-500 ml należy ogrzewać przez 25-30 minut w temperaturze 90-100 stopni.
Gotowe słoiki można wynieść do spiżarni albo przechowywać w kuchennej szafce. Po otwarciu słoika baza marchewkowa może być przechowywana w lodówce przez 3-4 dni, więc da się przygotować kilka kolejnych obiadów z jej użyciem. Smacznego!