Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 18231
Dodano: 22.08.2018
Odsłon: 1094
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Botwinkę dokładnie umyć,wyrzucić zepsute liście,pokroić na kilku cm paski wraz z listkami.
Wrzucić na gotującą wodę ,wody ma być mało ,by ledwie przykryła botwinkę.
Botwinka podczas gotowania bardzo się skurczy.
Koperek umyć osuszyć delikatnie i posiekać.
Botwinkę gotować chwilkę dosłownie 5 min.Dodać koperek posiekany,sól,szczyptę kwasku oraz troszkę cukru.
Zagotować.
Nałożyć do słoików,dokładnie wytrzeć boki przy zakrętkach,zakręcić i pasteryzować około poł godz,od momentu zagotowania wody.
Słoiki wyjąć gorące obrocić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
W zimową porą otwieramy słoik,osobno gotujemy 3-4 buraczki...dodajemy botwinkę,zabielamy śmietaną i jesteśmy w letnim niebie:):):)
Smacznego życzę!
Na skróty
Komentarze do przepisu (18)

Maudie 29 października 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszna:) Ja uwielbiam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 23 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszna, w zimie będzie jak znalazła :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 23 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Super Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 23 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie, ma piękny kolor. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 23 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Ja też w tym roku robiłam, nawet już próbowałam, pycha jest ;-d Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 22 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Cudownie wyglada Twoja botwinka na zime, z dodatkiem kwasku musi byc bardzo delikatna! Odpowiedzi: 8 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz