Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam botwinkę w okresie letnim, a w zimowym jest jeszcze lepsza bo przypomina nam słoneczne letnie dni kiedy za oknami mróz i śnieg. Botwinka wyszła pyszna, ja zrobiłam ją z buraczkami pokrojonymi w grubą kostkę, można z niej zrobić tradycyjną botwinkę lub barszcz ukraiński, to zależy od was i waszej fantazji. Przepis zaczerpnęłam od fafiatko.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 519
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3585
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4031
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30562
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 519
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3585
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4031
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30562
Składniki
Buraczki obieramy i kroimy w grubą kostkę, liście buraków dokładnie płuczemy i siekamy.
Buraczki z liśćmi zalewamy wodą i gotujemy je kilka minut w tym czasie botwinka straci na objętości i trochę zmięknie razem z buraczkami. Buraczki u mnie wyszły lekko miękkie, chrupiące, zmiękną jeszcze bardziej podczas pasteryzacji więc się nimi nie przejmujmy.
Tak podgotowaną botwinkę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej ocet, cukier i sól. Mieszamy chwilkę do rozpuszczenia cukru i soli. Gorącą botwinkę nakładamy do wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy około 15-20 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
;-D
;-)))