Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam botwinkę w okresie letnim, a w zimowym jest jeszcze lepsza bo przypomina nam słoneczne letnie dni kiedy za oknami mróz i śnieg. Botwinka wyszła pyszna, ja zrobiłam ją z buraczkami pokrojonymi w grubą kostkę, można z niej zrobić tradycyjną botwinkę lub barszcz ukraiński, to zależy od was i waszej fantazji. Przepis zaczerpnęłam od fafiatko.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 288
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14590
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1713
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16833
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 288
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14590
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1713
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16833
Składniki
Buraczki obieramy i kroimy w grubą kostkę, liście buraków dokładnie płuczemy i siekamy.
Buraczki z liśćmi zalewamy wodą i gotujemy je kilka minut w tym czasie botwinka straci na objętości i trochę zmięknie razem z buraczkami. Buraczki u mnie wyszły lekko miękkie, chrupiące, zmiękną jeszcze bardziej podczas pasteryzacji więc się nimi nie przejmujmy.
Tak podgotowaną botwinkę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej ocet, cukier i sól. Mieszamy chwilkę do rozpuszczenia cukru i soli. Gorącą botwinkę nakładamy do wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy około 15-20 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
;-D
;-)))