Do góry

Przetwory Przepis na:

Brukselka w zalewie /na zimę/

Brukselka w zalewie /na zimę/

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3418

Dodano:

Odsłon: 1534

Kocham brukselkę:) Aby móc się cieszyć jej smakiem przez cały rok marynuję ją w zalewie z dodatkiem octu winnego. Taka brukselka to doskonały dodatek do mięsa.

Składniki

  • brukselka 1,2 kg
  • czosnek 4 ząbki
  • zalewa:
  • woda 3 szklanki
  • ocet winny 0,75 szklanki
  • sól 1 łyżka
  • pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • gorczyca 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zalewa: wodę zagotowujemy z octem winnym, solą, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i gorczycą. Gotujemy 2-3 min a następnie odstawiamy do przestudzenia.
    Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści, wrzucamy do wrzątku i gotujemy 2-3 min. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odsączamy.
    Czosnek obieramy i kroimy w słupki.
    Brukselkę układamy w słoikach nie dociskając i przekładając czosnkiem. Następnie słoiki napełniamy zalewą, dodając do każdego słoika odrobinę przypraw /ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu/. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min. Odstawiamy. Po 12 godz. pasteryzujemy kolejne 10 min.. studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń