Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świątecznych deserów i ciast jak znalazł - alternatywa do marketowych brzoskwiń w puszkach. Przepis na 4 słoiki po 500ml
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 96
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 61
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 55
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 116
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19668
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 96
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 61
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 55
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 116
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19668
Składniki
Brzoskwinie sparzam wrzucając na wrzątek na ok. 3 minuty i obieram ze skórki. Z niektórych skórka ściąga się lekko, inne obieram jak jabłko. Kroję na 8 i pakuję do słoików.
Ksylitol rozpuszczam w 4 szklankach wody i zagotowuję. Wrzącym syropem zalewam brzoskwinie.
Słoiki do wekowania muszą być czyste i suche ..i ciepłe, więc nastawiam zmywarkę tak, by zsynchronizować czas przygotowania brzoskwiń z przyhotowaniem słoików. Wekuję w piekarniku 30 minut 120 stopni (uwaga, słoiki wstawiam do zimnego piekarnia, czas liczę od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury). Ksylitol ma mniej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy, jest alkoholem - przetwory z ksylitolem przechowują się długo (przetestowałam 3 lata i żaden ze słoików nie miał pleśni itp).