Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świątecznych deserów i ciast jak znalazł - alternatywa do marketowych brzoskwiń w puszkach. Przepis na 4 słoiki po 500ml
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 60
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 399
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 156
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 60
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 399
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 156
Składniki
Brzoskwinie sparzam wrzucając na wrzątek na ok. 3 minuty i obieram ze skórki. Z niektórych skórka ściąga się lekko, inne obieram jak jabłko. Kroję na 8 i pakuję do słoików.
Ksylitol rozpuszczam w 4 szklankach wody i zagotowuję. Wrzącym syropem zalewam brzoskwinie.
Słoiki do wekowania muszą być czyste i suche ..i ciepłe, więc nastawiam zmywarkę tak, by zsynchronizować czas przygotowania brzoskwiń z przyhotowaniem słoików. Wekuję w piekarniku 30 minut 120 stopni (uwaga, słoiki wstawiam do zimnego piekarnia, czas liczę od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury). Ksylitol ma mniej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy, jest alkoholem - przetwory z ksylitolem przechowują się długo (przetestowałam 3 lata i żaden ze słoików nie miał pleśni itp).