Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzoskwinie w syropie to świetna propozycja zamknięcia owoców lata w słoik. Do ciasta w zimę jak znalazł.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 40
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 130
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 40
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 130
Składniki
Brzoskwinie obieramy. Dla ułatwienia możemy zanurzyć brzoskwinie w wrzątku na 3 minuty. Kroimy na pół wyjmujemy pestkę. Brzoskwinie możemy zostawić w połówkach lub podzielić na mniejsze części. Ja dzieliłam na cztery. W garnku gotujemy 3 litry wody wraz z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Brzoskwinie układamy do słoików i zalewamy gorącym syropem i zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka z ściereczką na dnie. Wlewamy gorącą na 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania (słoiki 500 ml ). Słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego ;)