Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzoskwinie w syropie, takie same w smaku i konsystencji, jak te z puszki, kupowane w sklepach można przygotować domowym sposobem. Nie jest to specjalnie trudne zadanie, nawet dla początkujących. Proponujemy zrobić je teraz, gdy są najsmaczniejsze.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 447
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1384
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1861
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 447
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1384
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1861
Składniki
Słoiki myjemy, wyparzamy i odstawiamy. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki obieraczką (możemy je lekko sparzyć wrzątkiem, aby skórka lepiej odchodziła od miąższu), przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane brzoskwinie ciasno układamy w słoikach.
Teraz przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy syrop pod przykryciem10 minut. Do gotowego syropu, odstawionego z ognia dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Gorącym syropem zalewamy brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić.
Pasteryzujemy brzoskwinie w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez około 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, układamy na ściereczce do góry dnem. Studzimy. Brzoskwinie w syropie gotowe!