Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzoskwinie w syropie, takie same w smaku i konsystencji, jak te z puszki, kupowane w sklepach można przygotować domowym sposobem. Nie jest to specjalnie trudne zadanie, nawet dla początkujących. Proponujemy zrobić je teraz, gdy są najsmaczniejsze.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Składniki
Słoiki myjemy, wyparzamy i odstawiamy. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki obieraczką (możemy je lekko sparzyć wrzątkiem, aby skórka lepiej odchodziła od miąższu), przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane brzoskwinie ciasno układamy w słoikach.
Teraz przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy syrop pod przykryciem10 minut. Do gotowego syropu, odstawionego z ognia dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Gorącym syropem zalewamy brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić.
Pasteryzujemy brzoskwinie w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez około 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, układamy na ściereczce do góry dnem. Studzimy. Brzoskwinie w syropie gotowe!