Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brzoskwinie w syropie, takie same w smaku i konsystencji, jak te z puszki, kupowane w sklepach można przygotować domowym sposobem. Nie jest to specjalnie trudne zadanie, nawet dla początkujących. Proponujemy zrobić je teraz, gdy są najsmaczniejsze.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Składniki
Słoiki myjemy, wyparzamy i odstawiamy. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki obieraczką (możemy je lekko sparzyć wrzątkiem, aby skórka lepiej odchodziła od miąższu), przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane brzoskwinie ciasno układamy w słoikach.
Teraz przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy syrop pod przykryciem10 minut. Do gotowego syropu, odstawionego z ognia dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Gorącym syropem zalewamy brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić.
Pasteryzujemy brzoskwinie w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez około 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, układamy na ściereczce do góry dnem. Studzimy. Brzoskwinie w syropie gotowe!