Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny, słodziutki, z kawałkami owoców "żółty dżem" w familijnym żargonie :) uwielbiany przez dzieciaki, te małe i te duże. Przepis na 4 słoiczki po ok. 230 ml.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Składniki
Brzoskwinie wstępnie myję pod bieżącą wodą. Sparzam je gotując we wrzącej wodzie w całości ok 3 minuty. Obieram ze skórki. Kroję na małe kawałki, niedbale, nierówno, ale im twardsza, mniej dojrzała brzoskwinia (trafiają się i takie), to kawałki mniejsze.
Brzoskwinie wrzucam do garnka o szerokim dnie i zasypuje cukrem (połową ilości). Włączam grzanie i gotuję na małym ogniu półtorej godziny pod przykryciem co jakiś kwadrans mieszając. W międzyczasie wyciskam sok z cytryny. Pomarańczę sparzam i trę skórkę na drobnej tarce dookoła owocu - tylko tę kolorową część (unikam białej). Mieszam. Pod koniec gotowania (10 minut), część konfitury blenduję - żeby nie paskudzić kolejnego naczynia, używam blendera ręcznego i trzymam go chwilę z jednej strony garnka. W ten sposób część kawałeczków, które się nie rozpadły podczas gotowania, ocaleje :) Pozostałą połowę cukru mieszam z pektyną i dosypuję powoli, ciągle mieszając do konfitury.
Czyste słoiki i nakrętki, sterylizuję w piekarniku - 30 minut 120 stopni. Napełniam gorące słoiki gorącą konfiturą przez lejek z szerokim otworem (taki specjalny lejek do słoików). Gdyby coś skapnęło, czyszczę dokładnie gwint i wieczko. Zakręcam mocno i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Konfitura jest świetna jako dodatek do naleśników, deserów, ciast, do płatków śniadaniowych, jako jeden ze składników słoika do pracy czy po prostu z jogurtem w ramach drugiego śniadania.