Do góry

Przetwory Przepis na:

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18207

Dodano:

Odsłon: 292

Była dostawa wiejskich brzoskwiń od naszej kochanej rodzinki, zatem trzeba było je jakoś "zagospodarować". I tak powstała pyszna brzoskwiniowa konfitura.

Składniki

  • 2 kg brzoskwiń z własnego ogrodu
  • 800 g cukru
  • 2 limonki
  • laska cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie umyłem, blanszowałem, obrałem ze skórki, wypestkowałem. Miąższ pokroiłem w grubą kostkę. Owoce włożyłem do garnka, zasypałem cukrem, podlałem wodą.
    Gotowałem na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękły. Odstawiłem na noc.

    Limonkę sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w plastry. Dodałem do zimnych brzoskwiń. Wymieszałem, postawiłem garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodałem starty cynamon. Gotowałem jeszcze 10 minut.
    Gorącą konfiturę przełożyłem do wyparzonych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń